top of page

Infrarød varmeterapi

 

Lindring av muskel- og leddsmerter

30 min i infrarød (IR) varmekapsel
 kan hjelpe deg til lindring av kroppssmerter, avgiftning, mykere muskler og økt blodsirkulasjon.

Infrarød varme har meget positiv effekt for muskulære- og skjellett problemer, ledd
gikt og ryggproblemer. Den dype varmen fra den infrarøde varmen hjelper de perifere blodkarene til å utvide seg, som igjen får musklene til å slappe av og leger lette musklevevskader.  Økt blodsirkulasjon fører med seg metabolsk avfall og leverer oksygen rikt blod til musklene, dette gjør at musklene kommer seg raskere. Musklene slapper av når muskelvevet er varmt, dette gir bedre fleksibilitet og bevegelse.
Forebygg helsen med IR varme behandling!

Avkobling og oppladning
 
Reduser stress og tretthet med infrarød varmeterapi. Opplev effektiv avkobling fra et hektisk og stresset liv i løpet av kun 30 min. IR varmeterapi kan brukes etter behov, 1-3 ganger pr. uke.

Infrarød varmeterapi blir utført i en infrarød varmekapsel  hvor du ligger.
Godt gjennomtenkt utvalg av funksjoner i vår IR varme kapsel sørger for at stress, tretthet og spenninger forsvinner når du er i IR kapsel-sauna. Infrarød varmen balanserer kroppens harmoni gjennom sin effektivitet på nervesystemet, og reduserer den psykiske negativiteten som påvirker kroppen.

 

 

 

Slankeprogram
Forbrenn kalorier i IR-kapsel. Behandlingen i IR-kapsel kan også hjelpe til å øke stoffskiftet sånn at du vil forbrenne over lengre tid selv etter at behandlingen er over.
Kroppen vår bruker energi til å produsere svette, og det betyr at kroppen lett kan forbrenne opptil 600 kcal på 30 min (tilsvarer en lang joggetur på 10 km). Vektmessig kan du holde kroppen balansert ved vanninntak, men kalorier som er forbrent er forbrent.
En kombinasjon av infrarød varme (30 min), lavstress trening med fitness apparater(20-30 min) og kostholdsprogram kan gi et fantastisk resultat.


Cellulitt behandling
Reduser cellulitter med IR-varmekapsel. IR-varme renser porene og er svært effektiv på cellulitter. Huden vil føles mykere og strammere.
IR-varmeterapi kan hjelpe til med å redusere cellulitter, som er gelélignende klumper av fett, vann og avfall som samles i små lommer under huden. Infrarød varmen går dypt inn i huden, og hjelper derfor til med nedbrytingen av lagret fett og gifter gjennom huden. IR-varmeterapi øker blodsirkulasjonen og sørger for at blodet når ut til kapillærene. Huden får mer næring gjennom blodet og huden får derfor mer glød og varme. 30 minutter i IR-varmekapsel og 25 min. bruk av massasje roll cellulittknuser kan redusere cellulitter og strekkmerker.


Forebygging- og vedlikeholdsprogram
Er du en av de som er avhengig av sydenturer pga helsemessige årsaker som f. eks kroppssmerter? Du kan forlenge opplevelsen, med oppholde ifra syden, i vår infrarøde varmekapsel. Den gir samme effekt og vedlikeholder den gode behandlingen for kroppen din.
I en IR-varmekapsel brukes varmeelementer som gir samme varmen som solen (Infrarød varme). De infrarøde strålene varmer ikke opp luften i særlig høy grad, men gir veldig høy varmeeffekt når de treffer kroppen vår. Denne varmen trenger også dypt inn i vevet og medfører en rekke positive virkninger. Det er også den infrarøde varmen fra sola som gjør til at varmen når helt frem til jordkloden. Sånn sett kan man si at infrarød varme er essensielt for alt liv på jorda.

 

Restituering
Før sportlige aktiviteter: før en sportslig aktivitet kan man med fordel benytte infrarøde varme til å varme opp muskler og vev. Ved en passiv form for oppvarming, som infrarød varmeterapi gir, vil musklene få en bedre gjennomblødning slik at fysisk aktivitet blir mindre belastende på musklene. Smertefulle eller skadede muskler blir også bedre forbedret på harde belastninger som f.eks sportslige aktiviteter.
Etter sporstlige aktiviteter: infrarød varmen har også den effekten at den høyner fleksibileteten på muskelfibrene, noe som gir en behagelig følelse. Muskelsmerter som forårsaket av overbelastning eller kulde blir også lindret. Smertefulle og skadede muskler leges bedre fordi den økte blodsirkulasjonen fører vekk avfallstoff og melkesyre frakter mer oksygen til muskulaturen.

En behandling i varmekapsel bygger opp cellene i kroppen og forbereder kroppen din for mottak av øvrig behandling. IR varmeterapi som forbehandling har vist seg å være nødvendig for å få best mulig effekt all annen behandling (f.eks. massasje, fysioterapeutisk behandling, soneterapi)

Slik virker en infrarød varmeterapi:
I en infrarød varmekapsel brukes varmeelement som gir samme varmen som solen (infrarød varme). De infrarøde strålene varmer ikke opp luften i særlig høy grad, men gir veldig høy varmeeffekt når de treffer kroppen vår.


Kan alle bruke infrarød sauna?
Stort sett alle i alle aldre. Både unge og eldre er trygge i saunaen og ikke minst er det en sikker behandling. Men de som har spesielle helsetilstander bør konsultere legen sin før en behandling.

Er infrarød stråling sikkert?
Absolutt! Infrarød varme er fordelaktig og er ikke skadelig i det hele tatt! Derimot er ultrafiolette stråler (UV) skadelig. Infrarøde stråler/ varme finnes overalt og blir til og med produsert av våre egne celler, blant annet utstråler vi infrarøde stråler fra huden og  i håndflatene.

INFRARØD SAUNA FOR SUNNHET OG VELVÆRE

Den infrarøde saunaen har historiske røtter tilbake til 1967 da dr.Tadishi Ishikwaka i Japan utviklet den første modellen. Denne type sauna ble i den første perioden benyttet av helsevesenet, og har siden 1981 da infrarøde saunaer ble frigitt på markedet hatt en stor suksess. I dag finner du den hos spesialister, leger og terapeuter i behandlingssentre og klinikker, hvor infrarød varme støtter andre behandlingsformer. Likeså finner vi denne type varmekildepå fødestuene, hvor infrarødt lys bl.a. brukes i kuvøser.

HVA ER INFRARØDT(IR)

Infrarødt er den sunne delen av sollyset!
Sollyset er en del av et stort spekter av frekvenser, inkludert ultrafiolette og infrarøde stråler. Det synlige sollyset er i midten av dette spekteret. Ved en høyere frekvens endres det synlige lyset til ultrafiolette stråler som kan gi solbrenthet. Ved lavere frekvens derimot, forandres sollyset til milde infrarøde varmestråler. Det er disse strålene som gjør at solen varmer deg, da strålene varierer i bølgelengde.

Infrarøde stråler finnes overalt: i håndflaten som infrarød varme. Den er  produsert som et naturlig produkt av energiproduksjonen i kroppen.

Infrarødt betyr dyp varme.
Infrarøde stråler trenger komfortabelt og ufarlig inntil 4.5 cm inn i kroppen, og stimulerer dype vev og organer og du svetter mye mer enn i en tradisjonell sauna. Urenheter som vanligvis er vanskelig å få ut av kroppen, blir fjernet gjennom huden din ved bruk av komfortabel temperaturer.

Ut fra medisinske undersøkelser og bred forskning er det kartlagt at infrarød varme absorberes spesielt godt av vev og organer og viser en mengde positive virkninger på helsen og velværet:
•   Bruk av infrarød varme for bedring av kretsløpsfunksjonen
•   Positive effekter på muskel- og skjellett plager ved infrarød behandling
•   Effekter på reumatiske lidelser ved infrarød behandling

 

Andre terapeutiske effekter og fordeler ved bruk av infrarød behandling:

Den følgende informasjonen er henvist fra kapitel 9 av Therapeutic Heat and Cold, Fourth Edition, Editors Justus F. Lehmann, M.D., Williams, and Wilkin.

Generelt er det akseptert at infrarød varme produserer disse følgende positive terapeutiske effekter:
1. Infrarød varme øker tøyeligheten av kollagene fibre.
2. Infrarød varme reduserer stivhet i ledd.
3. Infrarød varme letter og reduserer muskelpasmer.

Infrarød varme øker tøyeligheten av kollagene fibre.
Kollagen fibre som varmes opp til 45 grader Celsius og dermed strekkes vil føre til en vedvarende forlenging og dermed økt tøyelighet, også etter at behandlingen/ stretchingen er gjennomført. Slik behandling vil også ha meget positive effekter på ligamenter, leddkapsler, muskelfester, muskelhinner m.m. som eksempelvis er skadet, fortykket eller er sammentrukket. En slik behandling ved 45 grader Celsius vil også redusere skaderisikoen betraktelig i forhold til den samme stretching ved normal kroppstemperatur.  

Infrarød varme reduserer stivhet i ledd.
Det rapporteres en 20 prosents reduksjon i stivhet i fingerledd ved reumatiske plager ved bruk av infrarød varme på rundt 45 grader, sammenlignet med en varme på 33 grader Celsius.

Infrarød varme letter og reduserer muskelspasmer.
Det har lenge blitt observert at muskelspasmer reduseres gjennom bruk av varme. Disse resultatene er sannsynlig et kombinert resultat av varmens effekt på både primære og sekundære nervebaner fra ryggmargen.

Infrarød varmebehandling kan føre til smertelindring.
Smerter er ofte sammensatte og høyst individuelt. Men smerter kan reduseres blant annet via reduksjon av muskelspasmer og lignende. Smerter i muskler, skjellett og vev kan også ofte komme av såkalt ichemi (nedsatt blodgjennomstrømming) på grunn av innsnevring av blodårer, muskelspasmer (som vil klemme sammen blodårene) og liknende. Infrarød varmebehandling vil således ha meget positive effekter da det både vil føre til reduksjon av eventuelle spasmer og kanskje først og fremst føre til utvidelse av blodårene, slik at vevene blir bedre sirkulert.
Infrarød varme fører også til en økt produksjon av endorfiner (kroppens lykke-serum), et hormon som er meget viktig for menneskers smerteopplevelse. Dette vil redusere smerter, samt kunne heve smertegrensen (meget individuelt).

Infrarød varme øker blodgjennomstrømmingen.
Oppvarming av kroppen produserer en såkalt vasodilitasjon i blodårene, og spesielt i kapillærene (de små blodårene i muskler, vev, hud etc.), selv om det ikke forekommer betydelig oppvarming av kjernetemperaturen i kroppen (innvendig kroppstemperatur).
Oppvarming av musklene produserer en økt blodgjennomstrømming tilsvarende den effekt en får ved fysisk trening. Temperaturøkningen produserer også en økt blodstrøm og dilitasjon (utvidelse) direkte i kapillærårene, arterioler og vener, mest trolig på grunn av den direkte effekten varmen har på årenes glatte muskulatur. Frigjøringen av Bradykinin, som frigjøres som en konsekvens av aktivitet i svettekjertlene, gir også en ytterligere effekt på blodstrøm og utvidelse av blodårer.
 
Infrarød varme har positiv effekt på ulike bløtdelsskader.
Infrarød behandling er i ferd med å bli en ledende behandling for ulike former for bløtdelsskader, både i forhold til kroniske tilfeller og for å akselerere tilhelingen for nye skader.


Gjentatt bruk av dyp varme i IR- sauna forbedrer blodårenes funksjon hos mennesker med høyt blodtrykk, diabetes, høyt kolesterol og hos røykere.
Det konkluderes dermed at bruk av IR -sauna vil kunne ha en positiv forebyggende effekt til arteriosklerose (nedsatt elastisk arterier).

Kilde:Dr. Imamura, et.al, Kgoshima, Japan.Publisert i:Journal of American College of Cardiology, 2001

bottom of page